aluset

aluset

tiistai 22. tammikuuta 2013

Sytomyssyuutiset

Edit:  25.1.2013 klo.21.40 Alempana *Lankamaailman katuosoitteessa oli virhe, joka on korjattu. 

 Kampanjamme OYS Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi on noin puolivälissä. Tietoomme tullut, että monet yksityiset henkilöt mutta myös erilaiset käsityöpiirit ovat ottaneet haasteen vastaan. Hieno asia! Jos joku ei nyt tiedä mikä on sytomyssy,  niin siitä kerron TÄÄLLÄ

Myös eri puolilla Suomea kampanjoidaan sytomyssyjä. Kampanjakaverini Matleena keräsi yhteen tiedot niistä sytomyssykeräyksistä, jotka tiedämme olevan käynnissä juuri nyt ja antoi luvan minullekin kopioida samat tiedot tänne omaan blogiini.

 "Keräyksiä on OYS:n lisäksi ainakin seuraaviin sairaaloihin:
Päijät-Hämeen Keskussairaalaan keräys
Keräyspisteenä Lahdessa toimii Lankamyymälä Pitsi & Palmikko osoitteessa Vesijärvenkatu 26.  Liike on avoinna ma-pe 10-18 ja la 10-15.
  Kanta-Hämeen Keskussairaalan keräys Facebookissa: SytomyssytKantahämeessä  Blogi: Sytomyssyt Kanta-Hämeessä Toimitusosoitteita löytyy useita sekä FB:ssa että blogissa.
Varsinais-Suomen Keskussairaalan keräys: Facebookissa Sytomyssykampanja Tyksiin Blogit Susun silmukat ja Neulefriikki Toimitusosoitteita löytyy sekä FB:ssa että blogeissa.
HUS:n alueen keräys : Blogi Syto-Myssy HUS 2013 . "
Muihinkin sairaaloihin on  ns. jatkuvia keräyksiä, mutta nämä yllämainitut aktiiviset tempaukset ovat tietoomme viimeaikoina tulleet.  Tietoja kaikista keräyksistä löytyy 
TÄÄLTÄ .
 
Sitten  OYS:n keräyksen uutisia: 
Lumoava Lankahan lopetti toimintansa viikko sitten ja myssyjä voi jatkossa toimittaa
   Lankamaailmaan, Saaristonkatu *27 ja niitä voi viedä myös suoraan OYS:n syöpäpoliklinikalle.
   Ensiviikon keskiviikkona  30.1. kello 18. alkaen Oulun Lankamaailmassa vietetään sytomyssyiltaa. Matleenan kanssa olemme paikalla opastamassa sytomyssynteossa ja Lankamaailma lahjoittaa illan sytomyssylangat. 
Tervetuloa sytomyssyilemään.:)
 
Lahjoituslankaa Oulunseudulla on jaossa ja jos ilmainen sytomyssylanka kiinnostaa, niin voi ottaa minuun yhteyttä sähköpostise: seijasiskon@gmail.com. Voin toimittaa sovitun määrän lankaa Lankamaailmaan, josta ne voi sieltä omalla nimellä käydä hakemassa. 

 Sitten tiedoksi niille, jotka eivät vielä tiedä, että OYS:n sytomyssykampanjallakin on omat Facebooksivut osoitteessa
   
Päivitämme sinne aina tärkeimmät sytomyssyuutiset ja siellä 
voi jokainen jäsen esitellä omatekemiään sytomyssyjä. 
Lopuksi haluan vielä muistuttaa parista tärkeästä asiasta.
Sytomyssythän tulevat paljaaseen päähän ja usein päänahka on hoidoista johtuen arka ja haavainenkin. Siksi sopiva materiaali on sytomyssyn tärkein ominaisuus.  
 Myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää herkkä ihoa.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia. Joskus keinokuidutkin käyvät esim. ihan hyvä pehmoinen hengittävä lanka on Novitan Puro Batik(kuva). Kannattaakin käyttää maalaisjärkeä sytomyssylankaa valitessa.

 Toinen toiveeni olisi se, että  myssyntekijät viitsisivät ihan vähän nähdä vaivaa ja kertoa myssyyn kiinnitettävällä lapulla materiaalin ja pesuohjeen. Kaikkien iholle eivat sovi kaikki materiaalit ja myös väärällä pesulla voi pilata myssyn jo eka pesussa. Hyvä idea on lapun tilalta  kiinnittää vyyhtinauha myssyyn. Älkää kuitenkaan käyttäkö neuloja lappujen kiinnitykseen -ne eivät pysy paikoillaan ja saattavat pistää esim sairaalan myssykoria penkoessa!

Mukavaa sytomyssyilyä!

t. Seijasisko  
  

   

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Syntymäpäiväjuhlintaa ja lahjasukat

editoin kirjoitusta vähän kello 23.00 *-*

Olemme tänään vähän juhlistaneet esikoisemme 25-vuotissynttäreitä oman perheen kesken



Pieni kermakakku on omaleipomani ja
lahjaksi "esikolle" ostin koko elämän kestävän kauniin hopeoidun ruusun ja neuloin sukat

,

Idean lahjasukkiin sain kirjasta  Stine Hoelgaard-Johansen: Suloiset sukat. Tuon kirjan  sain muuten tyttäreltäni joululahjaksi.



 Sukat, kokoa 37, olivat justiinsa sopivat. Tytär tykkää käyttää villasukkia ja tuli sukista tosi iloiseksi. :)


Ruskea lanka on Janne-lankaa  ja loput 7-Veljeksen jämälankoja. Sukkapuikot olivat kolmoset ja silmukoita oli puikoilla 12. Ohjeen mukaan tein tiimalasikantapään. Kärkeen tein ensin ohjeen mukaan nauhakavennukset, mutta se ei mielestäni näyttänyt hyvältä ja niinpä purin ja tein sädekavennukset.

*Oli mukava lapset taas kävivät. Ruuan ja kahvittelun jälkeen poika ja isäntä soittelivat keskenään  rokkibiisejä musiikkihuoneessa ja tytär ja minä keskustelimme  "syntyjä ja syviä" olohuoneen puolella. Oli myös vähän puhetta, että jos laitettas yhteinen kirpparipöytä Oulun keskustan Second Hand Storeen. Lankoja ainakin laittaisin myyntiin.*

Nyt on puikoilla sytomyssy ja ensiviikolla esittelenkin teille tekemiäni sytomyssyjä kerron myös hyviä sytomyssyuutisia.

Siihen saakka näkemiiin ja kuulemiin!

Seijasisko  


keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Matleenan tekemät "tuplat" ja patalappuja Marimekon tyyliin

Olen ihastellut monet kerrat,  Matleena on esitellyt Lankapirtti-blogissaan tekemiä tuplalapasia. En ole itse vielä rohjennut alkaa opettelemaan mallia ja pyysinkin Matleenaa tekemään  minulle sellaiset. Toimitin hänelle lapasia varten kaksi kerää Nallea ja mielellääni olisin maksanut lapasista, mutta Matleena ei millään halunnut ottaa rahaa vastaan. 

Maanantaina postilaatikossani olivat sitten aivan ihanat ja lämpimät  "tuplat." 

 Kyseessä eivät ole kahdet lapaset, vaan lapaset ovat kaksinkertaiset ja niitä voi käyttää kumminpäin haluaa. Matleena kirjoi toiveeni mukaan lapasiin sitruskuviot ja värit valitsin talvitakkiini sointuvaksi. Tuplalapasten ohje löytyy Lankapirtin sivuilta TÄÄLTÄ . Tykkään näistä tosi paljon. Kiitos Matleena!
 
Koska Matleena ei millään ottanut rahaa vastaan, niin  halusin kuitenkin kiittää häntä muutenkin kuin sanallisesti.

 Matleenan keittiössä (kuva) olen silloin tällöin kahvitellut ja mieleeni sieltä ovat jääneen kauniit Marimekon pöytäliinat. 

  Niin suuntasin Marimekkoon ja valitsi yhden pannulapun, sillä keksin virkata sille pariksi toisen. iden patalappujen pitäisi löytyä Matleenan postilaatikosta tänään.

Neulekone-blogin  Liisa osallistui Facebooksivuillani haasteeseen, jossa lupasin tehdä jotain omin käsin viidelle ensimmäiselle kommentoijalle.­ Kommentoijan piti kopioida haaste omalle seinälleen. 

Teinkin Liisalle patalappuparin samalla systeemillä kuin Matleenalle.
 
 Nyt on taas se aika vuodesta, kun sitä alkaa muistelemaan "miten kaikki oikein kävikään" tammikuun 18. päivänä vuonna 1988. En sentään aio rasittaa teitä synnytyskertomuksillani, mutta laitanpa kuitenkin kuvan suloisesta tyttärestäni viikon vanhana neljännesvuosisata sitten

 Tytär oli pirtsakka ja terve vauva syntyessään- vaikka painoikin vain 2,3 kiloa. 

 Lauantaina tytär ja poika ovat tulossa syömään ja jälkiruuaksi juomme kakkukavit tytön syntymäpäivän kunniaksi. Juuri nyt puikoillani on
 tekeillä pieni synttärilahja tyttärelle

Hyvää Viikonjatkoa!

t. Seijasisko  


sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Laatulankaa ja maailman paras neuletapaaminen

Minun puuvillalankavarastoni olivat vielä reilu viikko sitten ihan onnettomat, mutta tilanteeseen on tullut mieluinen  muutos.

Viikko sitten  kerroin blogissani  lankaostoksistani Lumoavan Langan loppuunmyynnissä. Suuntasin sinne  lauantaina uudestaan, koska kuulin että puuvillaa on vielä  jäljellä ja loput langat myydään  vähintään 50% alennuksella.

 Niinhän siinä kävi, että ostin  23 kerää ihanaa lankaa. Toimiani ei voi mitenkään sanoa tuhlaukseksi vaan viisaaksi sijoitukseksi tulevaisuuteen. :) Rahaa meni yhteensä 30 euroa. Keskimääräiseksi 50 gramman kerän hinnaksi tuli 1,30. Lisäksi kyse on laatulangoista, jotka innostavat ja joille aivan varmasti on minulla käyttöä. 

Vielä sinne jotakin jäikin - enimmäkseen puuvillalankoja ja joitakin käsityötarvikkeita. Huomenna maanantaina kauppa on tietääkseni viimeisen päivän auki, mutta verkkokaupan kautta voi vielä tehdä ostoksia niin kauan kun myytävää riittää.

  Oulun matkahuollosta hain vielä tilaamani kuusi kerää Novitan Purobatikia eli yksi kutakin Purobatikin  uutuusväriä. Monet akryylilangat ovat huonoja sytomyssylangoiksi, mutta Purobatik on kyllä poikkeus. Lanka on  pehmoista  ja hengittävää eli  ihan oivaa sytomyssylankaa. Lanka raidoituu kivasti ja sopii esimerkiksi hyvin sytomyssyjen  suosikkimallin Bravo-myssyn langaksi. Hintankin on ihan kohtuullinen. Sadan gramman kerän keskihinta on  4,5 euron paikkeilla. 

Tänäiltana olin "maailman mukavimmassa neuletapaamisessa" ja tapaaminen pidettiin maailman parhaimmassa paikassakin eli kotonani.:) Osallistujia oli kaksi. Erittäin hyvä ystäväni ja minä. Ensimmäinen neuletapaamisemme oli marraskuussa, jolloin päätimme, että kerran kuussa tapaamme vuorotellen toistemme luona käsitöiden merkeissä.:)

 Ystäväni virkkasi kaunista liinaa ja minä neuloin sytomyssyä. Samalla vaihdoimme kuulumisia ja kerroimme toisillemme tämänhetkiset  ilot ja huolenaiheet. Ystävyytemme on kestänyt jo 45 vuotta. 1967 joulukuussa  lapsuudenperheeni muutti uuteen kotiin, kerrostaloon Rovaniemen Veitikanharjulle. Ystäväni koti oli samassa talossa ja pian tästä mukavasta naapurin tytöstä tuli  "bestikseni". 

Hyvää alkavaa viikkoa!

t. Seijasisko

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Käsityövuoteni 2012

Käsityövuoteni 2012 oli "Myssyjen Vuosi". Neuloin ja virkkasin yhteensä 72 kappaletta myssyä, joista sytomyssyjä oli 61.


 Suuri "sytomyssysaldoni" johtui osaksi varmaan siitä, että keväällä OYS:ssa käydessäni  havahduin todella siihen tosiasiaan, että myssyjä menee OYS:ssa tosi paljon. Päätinkin silloin pitäytyä  hyväntekeväisyyskäsitöiden osalta lähes kokonaan sytomyssyissä.
 

Keväällä vajaan vuoden tauon jälkeen päätin aloittaa sytomyssy-"emona" toimimisen Matleenan kaverina uudestaan. 
Se olikin hyvä päätös. On ollut todella mukavaa ja antoisaa tehdä taas sytomyssytyötä. Se on tuonut mielekästä sisältöä päiviini.


Yksi lehtijuttukin meistä tehtiin Oulun Seurakuntalehteen ja saimme taas tervetullutta mainosta hyvälle asialle. Myssyjen tarve on todella suuri, mutta tietääkseni kertaakaan eivät  myssyt ole päässeet OYS:sta loppumaan vaikka  "hilikulla" olikin parikin kertaa. Siitä olen myös tosi iloinen, että kevään 2010 kampanjasta on tullut täällä Oulun seudulla pysyvä keräys. 


  Löysimme vuoden mittaan uusia, kivoja sytomyssymalleja ja mainostimme niitä blogeissamme. Joitakin ohjeita, kuten esimerkiksi kuvan Olivian Perhosmyssyn, käänsin englannista suomeksi.


  Pitkänmallisia myssyjä toivottiin ja tässä kuvassa on oma kehittelemäni malli Marilynmyssy, joka sai nimensä syksyllä hankkimani  Marilyn-mallinuken mukaan.


 Lokakuussa sain idean tehdä kyselyn suosituimmista sytomyssymalleista. Kuvassa kyselyn voittaja muodikas ja nuorekas   Bravomyssy . Tämän mallin ohjeineen löysin lokakuussa Oulun käsityömessuilta.

 Vaikkakin Sytomyssykysely oli iso "työmaa", niin sitä oli tosi  mukavaa ja mielenkiintoista tehdä. Kyselyn tulokset voi käydä lukemassa TÄÄLLÄ


 Sytomyssyilyn lisäksi osallistuin Tamperelaisten mielenterveyskuntoutujanuorten järjestämään Onnensukat-kampanjaan. Kampanjassa  kerättiin punaisia sukkia lahjaksi vastasyntyneille.



  Kuvassa minun osuuuteni keräykseen.


 Sukkia/tossuja neuloin tosi vähän verrattuna edellisiin vuosiin- yhteensä vain kahdeksan paria. Kuvassa Suomisukat, jotka neuloin brasilialaiselle ystävälleni Nelzalle, joka oli vieraanamme Suomessa viime kesänä.


 Lapasia neuloin vain viisi paria. Kuvan siililapset sai  kummityttäreni.

Keväällä  tein kaksi torkkupeittoa Vironvillasta.


Ensimmäisen peiton tein siskolleni 60-vuotislahjaksi hänen lempiväreissään ja...


..toisen sinisävyisen  makkariimme sointuvan peiton. Malli kukkalappuun löytyy TÄÄLTÄ.


 Kesällä minulla oli patalapputalkoot  ja jämäkeristä syntyikin yhteensä 13 pyöreää patalappua.


  Eeron patalappuja tein vuoden mittaan kolme paria. Erilaiset patalaput olivatkin mukava "käyntikortti" kyläreissuillani.


 Huiveja tein vain kaksi. Kuvan  "hittihuivi" Wingspanin tein itselleni.


 Kuvan virkattu kello jäi viimeiseksi lahjakseni 98-vuotiaalle tädilleni, joka nukkui ikiuneen elokuussa.

Lopuksi "sokerina pohjalla" omasta mielestäni koko käsityövuoteni onnistunein työ: ontelokuteesta virkattu Juhannusruusumatto käsityö/vierashuoneeseemme.


Alkuperäisessä ohjeessa maton halkaisija on 105 cm. Teinkin monta pitkää lisäkerrosta ja matosta tuli iso 156 cm halkaisijaltaan.  Matto sopii minusta ihanasti käsityöhuoneeseeni. Kuvissa näkyy myös syksyllä virkkaamani vihreä käsityökori ja virkattu sängynpeitto, jonka valmistui keväällä 2011.


Tein käsitöitä vuoden aikana juuri sen verran kuin tuntui mukavalta ja mielekkäältä. Mielekkyydellä tarkoitan erityisesti sitä, että tavoitteeni on tehdä aina sellaisia käsitöitä, jotka tulevat sekä  iloksi että käyttöön. Ei ole mitään järkeä ahkeroida tuntitolkulla jonkin käsityön kimpussa ja unohtaa samantien valmis työ  loppuelämäksi kaapinperälle. Kuvan myssy/kaulurisetin sai lenkkeilystä pitävä isäni isänpäivälahjaksi.

Mitään tarkkoja suunnitelmia käsitöiden suhteen minulla ei ollut. Joitakin lahjajuttuja toki vähän suunnittelin mielessäni jo etukäteen. Sama hyväksi havaittu linja jatkunee tänäkin vuonna. Tosin voisin tänä vuonna kokeilla enemmän uusia malleja ja tekniikoita, sillä sitä osin vuosi 2012 jäi mielestäni vähän köyhänlaiseksi.

Seuraavassa kaikki vuoden käsityöni lueteltuna ja blogini sivupalkista oikealta löytyy linkki Picasaan, jossa on kuvat kaikista vuoden 2012 käsitöistäni.

72 myssyä , joista 61 sytomyssyä. 
19 patalappua
8 paria sukkia/ tossuja
4 lapaset
2 huivia
2 torkkupeittoa
1 kauluri
1 matto
1 helmet
1 pieni kori
1 iso kori
1 pannunalunen
1 ranteenlämmittimet
1 kello
1 valokranssi
= yhteensä 116 eri käsityötä.

Lopuksi esittelen teille vähän  nappivarastojani :) ja  samalla toivotan kaikille käsityöihmisille

 Hyvää ja Onnellista Käsityövuotta   


Seijasisko